top of page

Det bliver aldrig den ægte vare

Sådan var holdningen blandt langt den største del af alle fotografer, gallerier, forlag etc.

 


Den gamle hemmelighed


Er du begyndt at interessere for at fotografere?


Før du for alvor ved, om det er noget for dig, så start rejsen med ”at benytte„ din smartphone. Du har den i forvejen, så lad være med at overføre hele din opsparing til kamera- og linsefabrikanterne. Professionelt udstyr er meget dyrt.


Eksperimentér i stedet lidt med det du har i forvejen. Find nogle ting - motiver/scener, du synes kunne være spændende, og prøv så at fotografere fra utraditionelle vinkler.


Foto viser min kone i minibyen i Varde. Billedet er taget så det ser ud som om hun er en kæmpe.

F.eks. tog jeg dette billede af fru Gulliver i Lilleput (hun deler for øvrigt bolig med mig) i minibyen i Varde. Jeg brugte min mobiltelefon. Vinklen overrasker og fortæller en anden historie, end hvis jeg havde taget et traditionelt "turistbillede" af fru Gulliver.


Langt fra hjemmet uden kamera


Normalt har jeg altid mit peg og skyd kamera - et Nikon Coolpix A1000 - i lommen, når jeg skal nogen steder, også selv om det er en indkøbstur. Det er aldrig til at vide, hvornår jeg møder motivet.


Forleden havde jeg taget en anden jakke på i stedet for den, jeg normalt bruger. Jeg glemte bare lige en "detalje", nemlig at flytte kameraet med over.


Nu var dagens bytur ikke særlig spændende. Aftale med tandlægen! Men på vejen hjem kom jeg gennem byparken, og lige der foran mig var dagens motiv. En lav efterårssol, der stråler på tværs ind over et springvand og to piger, der sidder lidt i silhuet i forgrunden.


To piger i silhuet foran et solbeskinnet springvand

Hånden drøner lige ned i lommen, der jo så er tom. Så jeg bruger min smartphone, tager nogle hurtige skud og håber på det bedste.


Resultatet ser du her. Det er taget fra ca. 40 meters afstand, og alt taget i betragtning, er jeg nogenlunde tilfreds med det.


Jeg skulle selvfølgelig have været tættere på i stedet for at bruge den digitale zoom. Så havde den tekniske kvalitet været noget bedre.


Forskellige religioner


I den kreative verden er der mange næsten religiøse retninger. I fotografernes verden har fotografering med smartphone i mange år været set lidt ned på. Det blev set som noget sekundært, der kun kunne bruges til feriefotos og sociale medier.


Tiderne har ændret sig. Kameraerne på smartphones er blevet meget bedre. Det kan være mere end svært at se forskel på fotos taget med et traditionelt kamera og fotos taget med smartphone.


Selv professionelle fotografer bruger smartphone med fantastiske resultater.


Dmitriĭ Markov, en russisk forfatter, har en instagram konto udelukkende med IPhone billeder.


Julian Calverley, en engelsk professionel fotograf, har udgivet en fotobog - #IPHONEONLY - med landskabsbilleder taget udelukkende med IPhone. Han har også en instagram konto.


Selvfølgelig skal du stadig kunne håndværket med indstilling af kamerafunktionerne etc., men fotos taget med smartphone er ikke længere i "bad standing".


Forhåbentlig er du blevet overbevist om, at du ikke skal bruge sparepengene på dyrt udstyr, før du er helt sikker på, at fotografering og dig er partnere for livet.


 

Links & referencerDmitriĭ Markov (IPhone billeder) - instagramkonto: https://www.instagram.com/dcim.ru/ Julian Calverly (IPhone landskabsbilleder) - boghandel på hans website: https://www.juliancalverley.com/printshop/signed-iphoneonly-book-with-frozen-river-etive-and-glen-etive-shed-prints-85z2n Julian Calverly - instagramkonto: https://www.instagram.com/jccalverley/Comments


bottom of page